Julie’s Lifestyle - De weg naar ‘better business’ gaat door de maag.

Julie’s Lifestyle - De weg naar ‘better business’ gaat door de maag.

Ook soms last van de thuiswerk-blues of die vervelende middag dip in je concentratie of energie? Een gezonde geest in een gezond lichaam levert beter werk. Dit mag dan wel logisch klinken, in realiteit vergrijpen we ons thuis en op kantoor maar al te vaak aan het verkeerde lekkers, met een fluctuerend energie- en concentratieniveau als resultaat. We gingen daarom voor jullie ten rade bij Julie Van den Kerchove van Julie’s Lifestyle: food coach, vegan chef, auteur en aanhanger van de keto keuken.

Julie Van den Kerchove Plant powered Chef Auteur Keto in 15 Minuten
Wat is het verhaal van Julie’s lifestyle?

Julie: “Ik ben mezelf 15 jaar geleden beginnen verdiepen in de vegan en raw food keuken, omdat ik als student gezondheidsklachten kreeg waar ze niet meteen een oorzaak of oplossing voor konden vinden. Uiteindelijk bleek het om klierkoorts te gaan. Ik onderzocht hoe ik meer energie uit voeding kon halen, zo is mijn passie voor de invloed van voeding op je energie en mental health beginnen groeien. Ik volgde een opleiding tot vegan en raw food chef in Amerika, hier bestond dat toen gewoon nog niet, omdat ik zo enthousiast was over het effect dat die keuken had op mijn lichaam. Julie’s Lifestyle is toen ontstaan als een blog om inspiratie en recepten te kunnen delen, daarop volgde een pop-up restaurant in Gent en mijn eerste twee vegan boeken. Maar na 8 jaar grotendeels vegan eten, gaf mijn lichaam signalen dat het niet langer voldoende was voor mij. Mijn hormoonbalans was zoek en ik kreeg verteringsproblemen. Mijn homeopaat en dokter gaven aan dat ik de keto keuken een kans moest geven, omdat die heel rijk is aan goede vetten en er voor gekend staat heilzaam te zijn voor zowel vertering als voor je energie en ook voor je hormoonbalans. Als journalist van opleiding zit het nog steeds in mij om me vast te bijten in een topic als het mij interesseert en dat deed ik ook met de keto keuken. Dat is ook alweer 6 jaar geleden, toen keto nog compleet onbekend was in Vlaanderen. Ik was eerst sceptisch over de veelheid aan vetten, ik had vooroordelen en was verrast toen het tegenovergestelde waar bleek: dat als je vetten toevoegt, je meer energie krijgt en je veel langer voldaan voelt. Je geeft je lijf alle bouwstenen die het nodig heeft, je bloedsuikerspiegel blijft stabieler en je hebt veel meer fysieke en mentale energie over voor je werk en de leuke dingen in het leven. De plant-powered keuken en keto gaan nu hand in hand voor mij. Ik bekijk het niet meer als een zwart/wit verhaal, ik combineer elementen uit beide keukens.”

Hoe ziet een ideale werkdag er foodwise uit volgens jou?

Julie: “Ik vind het boeiend om steeds de wetenschap rond voeding en energie te volgen. Uit onderzoek blijkt dat ‘s ochtends je lichaam best in staat is om vetten te verbranden en die om te zetten in energie. Dat klinkt misschien contradictorisch, omdat we vaak en graag zoete dingen eten ‘s ochtends, zoals een boterham met choco of een fruit ontbijt. Maar de ochtend is het ideale moment om de dag te beginnen met goede vetten en eiwitten. Bijvoorbeeld een smoothie met avocado en proteïnepoeder, eitjes met een zadencracker en gerookte zalm, chiapudding met een lepel MCT-olie, bessen en ALL GOOD keto granola… Het is heel belangrijk dat je die goede vetten en eiwitten toevoegt om je bloedsuikerspiegel op punt te houden en je hersenen te helpen je een hele dag te concentreren en stabiel te blijven.
‘s Middags geldt eigenlijk een beetje hetzelfde. Als je brood, pasta of frietjes eet, dan voel je je moe in de namiddag of heb je na enkele uren al zin in een tussendoortje. Maar als je ‘s middags ook kiest voor bijvoorbeeld restjes groenten van de vorige avond met kip of vis en een dressing van olijfolie en citroensap erbij, dan zorg je ervoor dat je de namiddag door komt zonder cravings naar snacks. Je kan ook soep combineren met iets extra zoals avocado en een zadencracker. Als je dan toch zin hebt in een vieruurtje is donkere chocolade een goede optie, of een zoet tussendoortje uit een van onze kookboeken zoals de mini bounty. Het is ook belangrijk dat je blijft genieten, maar dan op een gezonde manier. Als je yoghurt met fruit wilt eten neem dan bijvoorbeeld de pure volle versie of de vegan versie op basis van kokosnoot, met wat rood fruit erbij. Ook groenten met een tapenade of pesto als dip zijn een goede snack, net als een handvol nootjes, natuur of met zeezout erop.
's Avonds kan je ook eens trage koolhydraten op het menu zetten, zoals zoete aardappel, pompoen of andere zoete groenten zoals pastinaak en peterseliewortel. Ze maken je klaar om te gaan slapen, omdat ze je slaaphormoon stimuleren, ze maken je rustiger.”

Go Keto spread
Als je weinig tijd hebt, wat is dan de ideale snelle lunch?

Julie: “Wat ik zelf vaak doe is in het weekend al wat voorbereiden: een saladedressing, zelf wat crackers bakken, courgettenoedels en bloemkoolrijst maken... Of bijvoorbeeld bolognaise saus maak ik in grote hoeveelheden op voorhand en vries die in, ideaal voor bij de courgettenoedels. Van soep maak ik ook liters ineens om in te vriezen. Eens het een gewoonte is, dan gaat het vanzelf zal je merken.
Als ik het snel over de middag in de supermarkt moet gaan zoeken, dan ga ik bijvoorbeeld voor een avocado met sla, komkommer of gerookte zalm. Ook vis zoals makreel of sardientjes combineren makkelijk met een zakje voorgekookte rode biet of andere groente die je lekker vindt.”

Hoe vang je een energiedipje op met instant effect?

Julie: “Je hoeft niet persé alles met voeding op te lossen. Als je een pauze of energieboost nodig hebt, zou ik eerder de tip geven om eventjes naar buiten te gaan en een wandeling te maken. Je beweegt, je neemt zuurstof op en het maakt je hoofd leeg om je daarna terug te kunnen focussen op je werk.

Hoe bewaar je je concentratie als je ‘s avonds nog moet doorwerken?

Julie: “Als je een avond moet doorwerken is het best om je maaltijd eenvoudig en licht verteerbaar te houden zoals warme groenten met wat extra vierge olijfolie en vis, gevogelte, tofu of eitjes. Probeer ook veel water en kruidenthee te drinken zodat je gehydrateerd blijft, dat bevordert de concentratie. Om goed te kunnen slapen is het belangrijk dat je nog een uurtje tussen je werk en het slapengaan voorziet, zodat je hersenen tot rust kunnen komen. Het is cruciaal dat overgangsmoment te hebben voor je in je bed kruipt.”

Spaanse Balletjes in Tomatensaus Bloemkoolrijst Keto in 15 Mediterraan Julie Van den Kerchove
Zijn er bepaalde voedingsmiddelen die helpen bij energie, creativiteit, concentratie, ...?

Julie: “Het gaat niet over 1 ingrediënt of magische pil, het gaat over het totaalplaatje. Het grote verschil tussen een suikerverbrander en een vetverbrander gaat niet alleen over het gewicht, maar ook over hoe je lichaam hoe je lichaam voeding verteert en omzet in energie. Als je keto probeert zal je merken dat je energie veel stabieler blijft en je geen dipjes meer hebt. Er is wel een ingrediënt dat wat directe energieboost betreft heel goed werkt en dat is MCT olie. De puurste versie wordt uit kokosnoot gehaald en ook veel gebruikt in de topsportwereld om prestaties te verbeteren. MCT-olie is neutraal van smaak en het neemt cravings naar zoet weg. Je kan het gebruiken in smoothies, ontbijt-porridge, sauzen en dressings...”

Is er een waardig alternatief voor koffie?

Julie: “Wel, er bestaat zoiets als een bullet proof of brain fuel koffie, ipv melk of koffieroom ga je een lepeltje van die MCT olie of echte boter toevoegen aan je koffie. Als je dat mixt krijg je een romige koffie en het zorgt er enerzijds voor dat je langer zonder tussendoortje of zoet kan en anderzijds dat je je langer kan concentreren en het effect van de koffie langer aanhoudt en je er dus minder hoeft van te drinken. Je vindt er een receptje voor op onze blog. Je kan het ook met matcha maken wat op zich al een goed alternatief is als je geen koffie drinkt. Gebruik koffie sowieso met mate en drink er veel water bij, want het werkt dehydraterend, dus je lichaam heeft extra water nodig om koffie te kunnen verteren. Je drinkt best ook geen koffie na 15u, zodat het je slaap niet gaat beïnvloeden.”

Wat moet elke office kitchen zeker bevatten?

Julie: “Goed zout (geen tafelzout) zoals zeezout of himalaya zout en goede olijfolie, daar kom je al ver mee om gerechten af te werken. In de ideale situatie, zou ik bijvoorbeeld in plaats van de gekende snoepautomaat wat groenten en fruit voorzien: wortel, selder, komkommer, kerstomaatjes… Ook nootjes, eventueel wat zadencrackers en goede donkere chocolade. Dit zijn eenvoudige tussendoortjes als alternatief voor cake, speculaasjes etc.”

Waarvoor kunnen mensen bij jou terecht?

Julie: “Mijn nieuwste boek is net verschenen: Keto in 15 minuten, mediterraan. Ik ben terug de wetenschap gaan bekijken en de nieuwste super levensstijl is het mediterraanse low carb eetpatroon. De keuken van mensen die rond de Middellandse zee wonen wordt al jaren verkozen tot het gezondste eetpatroon ter wereld en ik vond het heel boeiend om het beste daaruit, de goede vetten, namelijk veel vis, olijfolie, groenten, te gaan combineren met het principe van trage koolhydraten en weinig suiker. Daar gaat het boek over, voor meer energie, maar ook om het zuiden een beetje naar ons te brengen in deze tijden waarin we zo verlangen naar reizen. Waar we ook mee bezig zijn is de vernieuwing van onze All Good food lijn: keto granola, crackers, truffels... Allemaal tussendoortjes zonder geraffineerde suikers. We zijn All Good gestart, omdat er weinig aanbod is in de supermarkten vandaag om een alternatief te bieden voor wie de snelle suikers wil vermijden maar toch wil genieten van een tussendoortje.
Sowieso voor wie de keto keuken wil proberen kan je onderaan de website een gratis keto e-book met recepten en een menuplan downloaden, zo kan je er meteen mee aan de slag om het te proberen.”

Ketoin15minutenmediterr cover