Tête Talk: Jo Lootens - Sherpad

In een zwarte doos vind je alle kennis en informatie terug over de afgelegde weg. Dat kan je van onze BLACKBOXX ook zeggen. Daarom gaan we op regelmatige basis voor een tête-à-tête met een van onze members, zodat we hun kennis ook met de wereld kunnen delen. Deze keer is het de beurt aan Jo Lootens van Sherpad.

BLACKBOXX NOMADFAMILY 007 WEB
Wie is Jo Lootens? Omschrijf jezelf in enkele woorden.


Jo: “Ik heb altijd behoefte aan een uitdaging, liefst iets waar ik nieuwe dingen mee ontdek. Ik probeer een vernieuwer te zijn en denk graag out-of-the-box. Ik stel graag conventies in vraag. In onderhandelingen zie ik mezelf als rechterhand. Ik denk altijd oplossingsgericht en met de nodige dosis West-Vlaams boerenverstand. Ik ben ook heel nieuwsgierig, ik wil mijn klanten goed begrijpen. Ik probeer altijd te leren van een ander.”

Wat doet Sherpad? Wat is jouw meerwaarde in de wereld?

Jo: “Met Sherpad voer ik onderhandelingen en sinds een jaar of 2 ben ik ook erkend bemiddelaar. Mijn carrière is als een meander, elke functie was een logisch vervolg, maar er zitten grote bochten in. Het is die breedte die mij de rijkdom geeft om mijn job goed te doen. Van alles wat je leert neem je zaken mee. In combinatie met een portie gezond verstand maakt dit van mij de ideale partner om samen naar oplossingen te zoeken in situaties waar mensen vast zitten in hun denken. Ik heb onlangs nog een blockage ontward door bijvoorbeeld de ervaring van mijn vrouw, die in een ziekenhuis werkt, toe te passen in de hotellerie. De teamstructuur die ze in het ziekenhuis gebruiken, bleek de perfecte oplossing in een kleiner hospitality team, hiermee heb ik de situatie weten te deblokkeren. Door je klant te begrijpen, kan je alles beter inschatten. Mensen denken niet goed na of zijn vaak conservatief in hun denken. Ik help mijn klanten eigenlijk vooral nadenken. Ik speel het engeltje of duiveltje op hun schouder. Ik stel hun denken in vraag. Vaak gaat dat ook over het ontkrachten van clichés.
Mijn klanten zijn meestal individuen, ondernemers. De meeste zaakvoerders staan alleen voor belangrijke beslissingen en kunnen een tweede opinie van iemand die meedenkt op hun niveau als ondernemer goed gebruiken. Ik wil niet de boekhouder of jurist zijn, naast de ondernemer staan die alle adviezen moet combineren en afwegen alvorens een beslissing te nemen. Dankzij mijn stevige fiscale en juridische basis heb ik genoeg kennis vergaard om op een gefundeerde manier ook op die vlakken mee te denken, dankzij mijn ondernemersgeest denk ik dan weer op hetzelfde niveau als mijn klanten.
Sinds 2 jaar ben ik ook erkend bemiddelaar. Als onderhandelaar werk je voor 1 partij, maar als bemiddelaar ga je bijna letterlijk tussen de partijen staan om samen een oplossing te zoeken. Ik wil me echt profileren als een bemiddelaar, niet-jurist. Het gaat niet over het proces van het verleden maar over de toekomst. Mijn creatief denken maakt daarbij het verschil. Ik bekijk ieders belang in de kwestie en probeer een compromis te bereiken en zet hierbij liefst de partijen zelf aan om tot een conclusie te komen door de juiste vragen te stellen. Ik denk oplossend en toekomstgericht met het oog om uiteindelijk tot continuïteit te komen in de samenwerking tussen twee partijen.
De naam Sherpad is een combinatie van ‘sherpa’ en ‘pad’, ik wil samen met mijn klanten op pad gaan zoals een sherpa, ten dienste van hen.
BLACKBOXX biedt voor mijn job de ideale omgeving. Als je onderhandelt moet je de nodige ruimte hebben. Als je met partijen aan tafel zit en er komt een doorbraak, is het belangrijk dat zij buiten kunnen met hun raadgevers, individueel met mij dingen af te toetsen of even alleen na te denken. BLACKBOXX is hiervoor het ideale neutrale terrein. Er is veel licht, het water biedt rust en er zijn voldoende flexibele ruimtes. De ondernemende, creatieve en jonge energie die er hangt draagt daar alleen maar aan bij.”

Welke kennis of skills breng jij aan tafel?

Jo: “Ik bied een helikopterview die rijk en breed is dankzij mijn uiteenlopende ervaring, aangevuld met mijn gezond West-Vlaamse boerenverstand. Ik slaag erin de verschillende partijen los te maken van het probleem. Emotioneel vastgelopen conflicten oplossen, daar ben ik altijd fier op. Ik ben altijd heel gedreven in het behalen van een resultaat, en doe dit niet uit eigen belang.

Wat zou je vandaag vertellen bij een drankje in Bar Noir?

Jo: “Vandaag ben ik vooral benieuwd hoe mensen de covid-periode hebben overleefd of aan het overleven zijn. Hoe zij het hebben ervaren. Ik ben zelf iemand die altijd blijft werken, soms tot ongenoegen van mijn vrouw, maar ik doe mijn werk graag en het is niet belastend. Ik sta altijd ‘aan’ zeg maar. Als ik op reis ga en ik zit in een hotel dan kijk ik rond, onrechtstreeks neem ik altijd nieuwe zaken voor mijn job op als een spons, ook tijdens mijn vrije tijd. Ik ben dezer dagen vooral op zoek naar verhalen die me kunnen vertellen hoe de wereld er in de toekomst zal uitzien, hoe alles zal veranderen. Hoe komt iemand terug en met welke visie. Ik ben hierbij dan ook vooral op zoek naar positieve verhalen.”

Wat inspireerde je de afgelopen periode?

Jo: “Ik ben altijd door zoveel geïnspireerd en gefascineerd. Het laatste wat me de afgelopen tijd vooral is bijgebleven is toch de veerkracht van mensen. En ook wel hoe belangrijk, zelfs in deze tijden van werken op afstand, een persoonlijke aanpak of menselijk contact gebleken is. Zo viel het me plots op dat iemand uit een van de hospitality teams, die haar mails stuurt uit een algemeen e-mailadres, deze steeds eindigt met een persoonlijke boodschap. Ze doet dit al jaren, maar het zijn die dingen die me vandaag raken en opvallen en waar ik vroeger nooit bij stil had gestaan.”