breathwork yoga -Joachim Meire

Sinds september 2021 organiseren we sportsessies bij BLACKBOXX. Dat een rondje HIITT deugd kan doen, hebben veel mensen al eens ondervonden, maar de voordelen van breathwork yoga worden nog te vaak onderbelicht. Wat heb je nodig? Je eigen lijf, longen en neus, eventueel een matje en de professionele begeleiding van Joachim Meire van Yogaloft. Geen idee waar je aan te verwachten? Dat ontdek je in onderstaand interview.

DSC04420
Wellbeing zit in de lift! Waarom, denk je? Hoe zie je dit verder evolueren?

Joachim: "Ik wil eerst en vooral zeggen dat ik het fantastisch vind dat jullie bij BLACKBOXX breathwork yoga aanbieden. Wellbeing zit inderdaad, en gelukkig maar, in de lift. De pandemie en het thuiswerken brachten veel stress met zich mee, al was het maar omdat je thuisomgeving niet gemaakt is om te werken, zowel ergonomisch als door het thuisblijven samen met de kinderen etc. Die stress in combinatie met de angst voor het virus en de polarisatie in de maatschappij (anti vaxxers vs vaxxers) hebben veel mensen doen stilstaan bij hun gezondheid en welke invloed je daarop hebt. Ik vind trouwens ook dat het welzijn dat je zelf in eigen handen hebt, te weinig aandacht kreeg en krijgt in de media.

De glijdende uren van het thuiswerken en de gedwongen digitalisering, denk maar aan de talrijke zoom meetings, alsook het sluiten van de sportclubs, hebben mensen ertoe aangezet tot het volgen van online cursussen zoals yoga. De gebruikelijke drempel tot de welzijnswereld, zeker voor mannen als het over yoga gaat, viel hierdoor weg. Thuis via online lessen ben je anoniem, dus heel wat mensen hebben hun weg gevonden naar yoga en hebben de positieve invloeden ervan geproefd. Het online verhaal gaat sowieso blijven bestaan, ik ga er zelf ook op blijven inzetten en binnenkort ook opleidingen toevoegen aan het online aanbod."

Denk je dat deze shift in mindset blijvend zal zijn nu we terug naar kantoor gaan?

Joachim: "De mens functioneert vanuit patronen en hervalt snel in oude patronen helaas. De eerste lockdown gaf ontzettend veel rust voor veel mensen. Een stiltepunt. Maar nu beginnen we langzaam alles terug op te nemen als vanouds en hervallen we heel snel in oude patronen. Menszijn is moeilijk, want we leren pas door op onze bek te gaan. Je lichaam geeft je heel veel signalen, maar wij mensen zijn daar vaak blind voor. Yoga creëert een bewustzijn, je gaat die signalen leren herkennen en er bij stilstaan. Door je er bewust van te zijn, ga je die gewoontes kunnen aanpakken. Door in een bepaalde staat van ontspanning te komen, ga je jezelf een spiegel voorhouden. Ontspanning is immer en altijd aanwezig, maar we vinden vaak de weg ernaar toe niet. Geen enkele externe prikkel kan ons doen ontspannen, dat is een klik die we intern moeten maken. En eens we die knop hebben gevonden via yoga, dan kunnen we dat makkelijker. Breathwork is daar ideaal voor. Ik hoop dat de mensen die de weg naar yoga vonden, de voordelen ervan hebben ontdekt en die niet meer willen opgeven."

BLACKBOXX MEDITATIE 161 A1476
Wat is de bewezen impact van yoga en breathwork op je productiviteit?

Jaochim: "Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat yoga, breathwork en meditatie een positieve invloed hebben op de fysiologie. Je lichaam wordt er gezonder door en dat komt je geest alleen maar ten goede. Door bepaalde ademhalingstechnieken aan te leren die je meer gefocust maken, kan je voor een deadline of meeting, ervoor zorgen dat je meer alert of bewust bent, dat je scherp staat. Op andere momenten is het opportuun om bijvoorbeeld een diepe staat van ontspanning te bereiken, wat we de ‘feed, read and rest modus’ noemen, die dan weer geschikt is voor meer creativiteit. De setting bij BLACKBOXX heeft bijvoorbeeld ook dat effect dankzij de architectuur en het zicht op het water, die brengen je al in een bepaalde rustmodus. Als je er in slaagt om je interne mindset hierop af te stemmen, kun je productiever worden, langer focussen en uiteindelijk meer controle krijgen over je eigen mind, waardoor je minder afgeleid geraakt. Je eigen mind is tegelijk je vriend en bondgenoot, maar ook je ergste vijand. Een betere relatie met je eigen mind, maakt je er minder slaaf van en maakt je een aangenamer mens en collega. Je zal een meer gebalanceerde mind ontwikkelen en je zal minder onderhevig zijn aan ego, angst en wispelturigheid."

Heb je enkele concrete tips voor onze members?

Absoluut!

1.
Je kan ook werken aan je fysieke houding. Het postuur dat je aanneemt zegt veel over hoe je je vanbinnen voelt. We zitten dagelijks uren op een stoel en ons lichaam is daar niet voor gemaakt. Veel mensen zitten wat gebogen of onderuit gezakt, dit geeft een signaal naar je hersenen dat je je eigenlijk niet goed voelt. En dan hebben we het nog niet over de rugproblemen die hierdoor ontstaan. Het is daarom raadzaam om om de 15 minuten eens recht te staan en niet te overcompenseren met zwaar sporten, want dat is enorm belastend voor je gewrichten. Zit mooi recht en met beide voeten op de grond. Je fysieke houding en je lichamelijke reactie kunnen ook een boost geven aan hoe je je voelt. Je kan hier zelf bepalend in zijn.

2.
Er bestaat zoiets als scherm of e-mail apneu. Op het moment dat je je laptop of je inbox opent, hou je je adem in en dat veroorzaakt stress in het lichaam. Het is dezelfde oer-reactie als zou je een sabeltandtijger tegen het lijf lopen: fight or flight! Dat is zeer nefast voor je gezondheid. Wees je dus ten alle tijden bewust van je ademhaling: in en uit via de neus, want via de mond is ongezonder, en blijf bewust ademen als je bijvoorbeeld je inbox opent.

3. Of draai het in je voordeel! Wanneer je een belangrijke call of gesprek moet hebben, kan je net voor dat moment, enkele ademhalingsoefeningen doen. Haal adem vanuit de onderste luchtwegen, zet dus je onderste ribben open, en verdubbel de lengte van je uit ademhaling en doe dit 30 seconden, maximaal een minuut lang. Je zal spontaan meer ontspannen zijn voor dat telefoontje of die meeting, je zal je ook creatiever en scherper voelen.

Hoe ben je yogaleraar geworden? Wat is het verhaal van Joachim?

Het staat ook beschreven in mijn eerste boek (Het no-nonsense yogaboek), maar hier alvast mijn verhaal in het kort:

Ik heb yoga leren kennen in de vorige eeuw. Ik ben verpleger van opleiding, dus ik heb een wetenschappelijke achtergrond. Ik besloot na mijn studies een sabbatjaar te nemen om daarna verder te studeren om dokter te worden. Door omstandigheden ben ik aan de Rode Zee beland en ben ik daar 3 jaar gebleven. Ik heb er gewerkt als diepzee duikinstructeur. Daar ontmoette ik een dame, een française die bij het olympische team ‘formation skydiving’ hoorde. Ze vertelde me dat net voor ze uit het vliegtuig springen, ze ademhalingstechnieken uit yoga toepassen. Ik vond het heel boeiend en begon die technieken ook toe te passen. Ik was toen een onrustig iemand, maar hier werd ik heel kalm, stil en rustig van vanbinnen. Dezelfde kalme stilte die mij zo aantrok in het diepzeeduiken en ook in de woestijn in Egypte vond ik nu ook van binnen.

Toen ik na 3 jaar terug in België kwam, vond mijn vrouw een flyer bij de bakker om yoga te volgen. Ik dacht dat het de mij bekende ademhalingsyoga zou zijn, maar ik moest me plots in allerlei bochten wringen. Ik wist tot dan niet dat er een fysiek aspect bestond aan yoga. Ik heb toen een tijd in een grafisch bureau gewerkt als account manager, maar ben mij verder beginnen verdiepen in yoga en ik ben teacher trainings beginnen volgen. Ik heb mijn job dan geleidelijk aan afgebouwd tot ik fulltime kon leven van mijn yoga gerelateerde activiteiten. Dat doe ik nu sinds 2009 à 2010. Ik geef niet enkel les, ik heb ook een opleidingscentrum en een studio in Gent, ik organiseer het Yogaland festival, ik organiseer ook yogareizen of retreats in combinatie met surfen en ik schrijf boeken. In januari of februari 2022 lanceer ik mijn volgende boek rond breathwork.